(13)

Kvinder der forandrede Danmark

audiobook & e-book


Danmarkshistorien er fuld af fortÊllinger om store mÊnd og deres begivenheder. Men den er knap sÄ fuld af de store kvinder, deres kampe, deres bedrifter, trÊngsler, ofre, sejre og nederlag.

Men de findes, kvinderne, der kÊmpede for bedre vilkÄr, stemmeret, ligestilling, indflydel- se; kvinder, der kÊmpede for at blive hÞrt, at vise, hvem de var og hvad de kunne.

De fleste kvinder portrÊtteret i denne bog klarede sig, om end med ryggen mod muren. Hvis den ene skulder brÊkkede, bar de pÄ den anden. De offergjorde ikke sig selv, nÄr det ikke lykkedes for dem. Eller nÄr de lykkedes med noget helt andet, end de havde forventet.

Deres udgangspunkt var kÞnsbestemt. Op gennem Ärhundrederne forsÞgte de at sÊtte de- res prÊg pÄ institutioner, tankegang, politik. Man kan spejle sig i dem, og mÄske undre sig. Hvorfra fik de styrken og modet? Er de forbilleder eller uopnÄelige? Hvad var de oppe imod?

Den allerfarligste barriere for kvinder er troen pÄ, at kvinder er ens. Alle kvinder. At man kan slutte fra sin egen kone (eller mor), hvordan alle andre kvinder tÊnker og fungerer i enhver situation. Stereotypiseringen lÊgger gift ud.

Men her er sÄ en rÊkke portrÊtter, der viser kvinderne rÄt for usÞdet, sÄ man selv kan se, at de fÞrst og fremmest var personer, der bare med fuld ret og rimelighed havde brug for at fÄ samme muligheder, samme rettigheder og samme pligter, som den anden halvdel af samfundet.

Og de fleste gjorde en forskel og forandrede deres samtid og deres eftertid.

LEKTØRUDTALELSE

"Maria Helleberg har her skrevet en bog, der kan bruges med forskellige mÄl for Þje. Bogen kan bruges som et opslagsvÊrk, hvori der kan findes oplysninger om en lang rÊkke danske kvinder, eller bogen kan lÊses som en rejse op igennem danmarkshistorien fortalt med kvinderne i centrum.... der har vÊret med at skabe det land og det samfund med rettigheder og goder, som vi alle uanset kÞn nyder godt af i dag."- LektÞr: Rikke Bruun

Bogen indeholder portrĂŠtter af Dronning Dagmar, Margrethe I, Mor Sigbrit, Ellen Marsvin, Leonora Christine, Juliane Marie, Charlotte Dorothea Biehl, Charlotte Schimmelmann, Thomasine Gyllembourg, Madam Man- gor, Johanne Luise Heiberg, Nathalie Zahle, Mathilde Fibiger, Mathilde Bajer, Emma Gad, Anna Ancher, Nina Bang, Agnes Henningsen, Andrea Brochmann, Betty Nansen, Thit Jensen, Asta Nielsen, Lis Jacobsen, Karen Blixen, Bodil Koch, Inger Merete Nordentoft, Lis Groes, Lise NĂžrgaard, Tove Ditlevsen, rĂždstrĂžmperne, Elsa Gress, forretningskvinderne, Margrethe II, plattedamerne, Ritt Bjerregaard, Jytte AbildstrĂžm, Pia KjĂŠrsgaard, Mimi Jakobsen, Helle Thorning-Schmidt og Anja Andersen.


Narrator: Liselotte Krogager
Duration: