(3)

Livets pendel : fragment, erfarenheter, insikter

E-book


"Att lÀra sig leva med sina minnen innebÀr inte att glömma. TvÀrtom, det som hÀnde under Förintelsen mÄste stÀndigt hÄllas levande. Bara genom kunskap kan vi hoppas att sÄdant aldrig hÀnder igen."

Livets pendel Àr en personlig minnesbok dÀr Hédi Fried ger inblick i sina insikter om ondskans, lyckans och minnets kÀnnetecken. I denna vÀv av minnesbilder, dÀr nu och dÄ skickligt flÀtas om varandra, följer vi med frÄn det traditionella livet i staden Sighet i dÄvarande Ungern, via erfarenheterna under det tyska förintelsemaskineriet och vidare till ett nytt liv i fred och frihet.

Boken innehÄller ocksÄ en efterfrÄgad lÀrarhandledning som hjÀlper dagens lÀrare att tala Àven med unga elever om Förintelsen och dess mekanismer. PÄ sÄ vis kan boken bidra till de lÀrdomar som mÄste göras av varje ny generation för att sanningen inte ska falla i glömska.

Hédi Fried (1924-2022) var författare och psykolog. Hon var djupt engagerad i att arbeta för demokratiska vÀrderingar och mot rasism, och utgick i det arbetet frÄn sina egna erfarenheter frÄn Förintelsen. Hédi Fried föddes i staden Sighet i dÄvarande Ungern. Efter att ha suttit i koncentrations- och förintelselÀgret i Auschwitz och koncentrationslÀgret i Bergen-Belsen kom hon till Sverige med Röda korsets bussar Är 1945.

I "FrĂ„gor jag fĂ„tt om Förintelsen" (2016) besvarar hon ett urval av de frĂ„gor hon fĂ„tt under skolbesök. I höglĂ€sningsboken "Historien om Bodri" (2019) vĂ€nder hon sig till de yngre barnen. Boken var ett samarbete med illustratören Stina WirsĂ©n. Även i böckerna "SkĂ€rvor av ett liv" (1992), "Livet tillbaka" (1995), "Ett tredje liv" (2000) och "Livets pendel" (2003) utgĂ„r HĂ©di Fried frĂ„n sina egna erfarenheter frĂ„n Förintelsen. I dag lever hennes och andra överlevares vittnesmĂ„l vidare.