(75)

Lydias liv

audiobook & e-book


Vad vet vi egentligen om vÄra förÀldrar? Hur hanterar vi vetskapen att de ligger för döden och hur lagar man en familjerelation innan det Àr för sent? Det Àr frÄgor som utforskas i romanen Lydias liv, en bok om sorg och förlust, familjehemligheter och judisk identitet.

Aleks Àr en medelÄlders svensk-judisk man med framgÄngsrikt företag och ett vÀlordnat familjeliv. Hans tvillingsyster Tami bröt för lÀnge sedan kontakten med deras mamma. NÀr mamman Àr döende inser syskonen att de inte riktigt vet vem kvinnan som ligger för döden Àr. Med ett svartvitt inramat foto som en av fÄ pusselbitar startar den subtila jakten pÄ sanningen om deras familjehistoria.

Mer Àn ett halvsekel tidigare fÄr vi följa Lydias liv i ett hÄrt och kallt Leningrad. Ensam med sin mor vÀxer hon upp i andra vÀrldskrigets skugga. Pianot och baletten Àr Lydias allt och snart inser hon att det Àr konsten som kan vara hennes biljett till ett bÀttre liv. Men hennes judiska arv smyger sig pÄ och skapar en alltmer ohÄllbar situation.

I Lydias liv fÄr lÀsaren följa tvÄ sammanflÀtade historier: den om tvillingarna Aleks och Tami som vakar vid sin mors dödsbÀdd och den om Lydias uppvÀxt i Leningrad och vÀg till Sverige.

Gabriel Francke Rodau debuterade 2021 med kÀrleksromanen Leons bok som fick ett varmt mottagande och bland annat uppmÀrksammades av Sveriges dÄvarande statsminister Magdalena Andersson i samband med Förintelsens minnesdag 2022. Gabriel Francke Rodau har en bakgrund inom svenskt nÀringsliv, han har bland annat varit kommunikationschef pÄ en av Sveriges största banker.


Narrator: Ludvig Josephson
Duration: