(5)

Min kinesiske farmor

audiobook


- FortÌl mig om Kina. Lars Saabye Christensen sidder ved sin 89-ürige fars sygeleje og beder ham fortÌlle den familiehistorie, der med farens død kun vil vÌre erindring. Men faren siger ingenting. Opfordringen übner derimod en dør i forfatterens indre til hans egen og slÌgtens historie, som den udfoldede sig over fire generationer, to ürhundreder og den halve verden: fra Hjørring til Hongkong, fra Gabels gate i Oslo til Julianehübsvej i Hellerup.

Omdrejningspunktet for historien er den ’kinesiske’ farmor: murermesterdatteren Hulda, der falder pladask for den unge skibsfører Christensen, da han i 1905 træder ind i hendes hatteforretning i Aalborg, og som kort efter, som hans nygifte hustru, rejser til Hongkong for at møde ham derude.

I en veloplagt og underholdende tekst, der suverÌnt forbinder farens, farfarens og oldefarens livshistorier med den personlige beretning om en ung digters tilblivelse, forsøger forfatteren at komme tÌttere pü sin kinesiske farmor. Hvem var hun, denne kvinde, hvis liv i modsÌtning til mÌndenes aldrig blev dokumenteret med hÌdersord, medaljer, festtaler og avisinterviews, og som ikke efterlod sig noget skriftligt ud over en forrygende opskrift pü kashmirs fiskeragout? Og er det overhovedet muligt at give historiens usynlige kvinder en historie uden at gribe til fiktionalisering og digt?

Min kinesiske farmor er et originalt og anderledes portrÌt af en kvinde, en søgende og spørgende indkredsning af en kvindeskÌbne gennem den tid, de mennesker og steder hun blev til igennem.


Narrator: Bent Otto Hansen
Duration: