(45)

Nora & Alicia

audiobook & e-book


Kertomus elÀmÀÀ suuremmasta ystÀvyydestÀ Kuuban vallankumouksen aikaan

Cecilia Samartinin Nora & Alicia on kertomus kahden tytön vÀlisestÀ ystÀvyydestÀ ja samalla kuvaus Kuuban vallankumouksen aikaisista ihmiskohtaloista. Tarina pohjautuu osittain kirjailijan oman suvun historiaan.

Havanna, 1956. Varakkaan suvun teini-ikÀiset serkukset Nora ja Alicia ovat parhaita ystÀviÀ. He nauttivat tÀysin siemauksin helposta ja huolettomasta elÀmÀstÀ, kunnes paratiisin ylle lankeaa synkkÀ varjo: kommunistit aloittavat vallankumouksen ja maa ajautuu sisÀllissotaan.

Sotilasdiktaattori Batistan hallinto kukistetaan ja Fidel Castro nousee valtaan. YhÀ useammat perheet lÀhtevÀt maasta, ja lopulta myös Noran perhe muuttaa Yhdysvaltoihin. Alicia perheineen jÀÀ Kuubaan, mutta tytöt pitÀvÀt yhteyttÀ niin tiiviisti kuin Castron hallinnon sensuuri sallii. ElÀmÀ kuljettaa tyttöjÀ eri suuntiin, mutta ystÀvyys ei katkea. Alician ja Noran tarinat ovat sangen erilaiset: Noran elÀmÀ Yhdysvalloissa on mutkatonta ja mukavaa, mutta Kuubassa kÀrsitÀÀn puutetta ja nÀlkÀÀ.

Nora & Alicia on taidokkaasti kirjoitettu tarina elÀmÀÀ suuremmasta ystÀvyydestÀ, joka kantaa yli vuosikymmenten ja vÀlimatkojen. YstÀvyydestÀ, joka auttaa jaksamaan elÀmÀn karikoissa, mutta jonka nimissÀ myös tehdÀÀn raskaita uhrauksia. Cecilia Samartin ei kuitenkaan kerro vain kahden tytön tarinaa, vaan hÀn on punonut vaikuttavan kudelman, joka kuvaa taitavasti myös ympÀröivÀÀ yhteiskuntaa ja muuttuvia aikoja. Nora & Alicia lumoaa, koskettaa ja liikuttaa, mutta se myös herÀttÀÀ ajatuksia.

Cecilia Samartin syntyi Kuubassa 1961. HÀn oli vasta alle vuoden ikÀinen, kun perhe joutui pakenemaan Castron hallintoa Yhdysvaltoihin. Nykyisin Samartin asuu Los Angelesin kukkuloilla ja työskentelee psykoterapeuttina. Samartin ei ole toistaiseksi voinut palata takaisin Kuubaan. HÀn kÀsittelee kirjoissaan latinosiirtolaisten elÀmÀÀ.

Naiset valkoisissa (2019) on Samartinin kahdeksas suomennettu romaani. Aiemmin hÀneltÀ on julkaistu suomeksi Señor Peregrino, Nora & Alicia, Kaunis sydÀn, La Peregrina, Los Peregrinos, Mofongo ja Kirottu kauneus.


Narrator: Pinja Flink
Duration: