(34)

Nya namn

E-book


”en stilsĂ€ker och stram roman om övergĂ„ngen mellan tonĂ„ring och vuxen dĂ€r de explosiva kĂ€nslorna bara anas mellan raderna 
 Elin Willows beskriver den hĂ€r perioden med ett allvar och en Ă€rlighet som jag sĂ€llan sett. Jo, Inger Edelfeldt har skrivit om det och Elena Ferrante förstĂ„s
 [
] Det Ă€r mycket skickligt gjort att fĂ„nga den hĂ€r, i vuxenlitteraturen, ganska oskildrade vĂ€ninnesmĂ€rtan”

P1 Kulturnytt

”Det finns Ă„r i livet dĂ„ vĂ€nskap Ă€r viktigare Ă€n kanske nĂ„got annat, inte sĂ€llan börjar de i tonĂ„ren för att kanske fortsĂ€tta till en bit efter att tjugoĂ„rsstrecket passerats. Elin Willows, som gjorde bejublad debut med Inlandet, börjar sin nyslĂ€ppta roman Nya namn just i den hĂ€r intensiva vĂ€nskapsfasen”

Folkbladet

”Att lĂ€sa denna roman Ă€r att flyta med i ett nu utan annat mĂ„l Ă€n ’jobb för att kunna gĂ„ ut. Klubb för att leva’. Willows tontrĂ€ff Ă€r mycket exakt, berĂ€ttarrösten Ă€r fullstĂ€ndigt trovĂ€rdig
”

Dagens Nyheter

Efter kritikersuccén Inlandet Àr Elin Willows tillbaka med en ny roman om vad som djupast sett formar oss: relationerna vi skapar och repar upp, i ett stÀndigt flöde.

Den första stora vÀnskapen i Stockholm Àr alltings utgÄngspunkt. En förtrogen, en som vet mer och kan öppna vÀrlden för berÀttaren som stapplar mot vuxenlivet. Mot klÀderna, skivorna, punken och dess svettiga gemenskap. Att andas i takt, vara som en. En sÄdan nÀrhet upphör aldrig. Eller?

BerĂ€ttaren blir Ă€ldre, tar sig till London och slutligen till Åbo. Även pĂ„ de hĂ€r platserna uppstĂ„r intensiva relationer till andra kvinnor, omsluts hon i en nĂ€rhet dĂ€r hon speglas och blir till inför sin egen blick. Det finns pojkvĂ€nner, jobb, klubbdansgolv och annat ocksĂ„. Men det Ă€r i den sprakande kemin mellan tjejerna som livet pĂ„gĂ„r.

Elin Willows berÀttar exakt och ömsint om de intensiva vÀnskaper som levandegör oss, men ocksÄ kan ta abrupt slut. Vad blir kvar av oss, nÀr de mÀnniskor vi kÀnt den allra största nÀrheten blivit skuggor? Och hur passar vi in dem i berÀttelsen om vÄra liv?

”SprĂ„ket Ă€r vackert, musikaliskt och exakt, ofta hudnĂ€ra och detaljrikt 
”

Göteborgs-Posten

”Att skildra det lĂ„gmĂ€lda och vardagliga med en intensitet som gör att lĂ€saren fastnar krĂ€ver sin författare. Elin Willows Ă€r en sĂ„dan författare. [
] 
 en berĂ€ttelse om hur en stark lĂ€ngtan efter nĂ€rhet bestĂ„r, Ă€ven om föremĂ„len för den skiftar, och att vĂ„ra namn stĂ€ndigt ges nya innebörder, beroende pĂ„ vilken relation vi befinner oss i.”

BorÄs Tidning

”Lysande skrivet”

Norrbottens-Kuriren