(1)

Pedra de tartera

E-book


Amb estudi introductori, propostes de treball i comentaris de text de Carme Arenas.

«Em sento com una pedra amuntegada en una tartera. Si algĂș o alguna cosa encerta a moure-la, caurĂ© amb les altres rodolant cap avall. Si res no s'atansa m'estarĂ© quieta aquĂ­ dies i dies...».

La Conxa es veu aixĂ­ quan empresonen el seu marit al final de la Guerra Civil. D'adolescent, ella va haver de deixar la famĂ­lia en un poble del Pallars per viure amb la de la seva tia i, d'aquesta manera, ajudar-la en una altra poblaciĂł de la mateixa comarca. AllĂ  va conĂšixer en Jaume, paleta i fuster d'un poble veĂ­, de qui es va enamorar, i s'hi va casar. Per raĂł de la HistĂČria, a la protagonista li cal aprendre de la resistĂšncia pacĂ­fica dels minerals.

Ambientada al Pallars en el perĂ­ode histĂČric que va des de començaments de segle fins als anys seixanta, Pedra de Tartera ens narra en primera persona la vida d'una dona que refĂ  la seva trajectĂČria vital lluny dels paratges que la van veure nĂ©ixer i ens passeja pels episodis mĂ©s importants de la nostra histĂČria, com ara l'adveniment de la RepĂșblica, la Guerra Civil o el franquisme.