(54)

Pirtumiehet

audiobook & e-book


Veijariromaani viinan salakuljettajista kieltolain aikana.

Ruohosen Viku on Laihosen mamman kasvattipoika. IsÀÀ hÀnellÀ ei ole eikÀ ole ÀidistÀkÀÀn aina niin tietoa. EletÀÀn itsenÀisyyden alkua Suomen lÀnsirannikolla.

Viku on oppinut puotia pitÀneen mammansa luona kaupantekoon ja vÀlttÀnyt viekkaudella punakaartin vÀenoton. Kun nuoressa tasavallassa tulee voimaan kieltolaki, Viku tajuaa tilaisuutensa tulleen. HÀn ostaa Saksassa kÀyneeltÀ kaljaasilta pirtua, pullottaa sen pienempiin annoksiin ja aloittaa liiketoiminnan.

Voitot ovat suuret, vauraus nÀkyvÀÀ, eikÀ aikaakaan kun Viku vie vihille suuren perheen tyttÀren ja pÀÀsee parempiin piireihin. Luokkarajat ovat kuitenkin vahvat ja trokarin leima tiukassa. Kaksinaismoralismi on kaikkialla sillÀ lain rikkominen on kieltolain aikaan yleistÀ kuin parkkisakon saaminen. Veijariromaanista kasvaakin kertomus identiteetistÀ, luokkarajoista ja tÀyttymÀttömÀstÀ hyvÀksynnÀn kaipuusta.

Tapio Koivukari (s. 20.8.1959 Raumalla) tuo teoksissaan ihmisten elÀmÀÀ, tuntoja ja toimia halki vuosisatojen. Koivukari tunnetaan myös taitavana islantilaiskirjailijoiden suomentajana, puuseppÀnÀ ja veneenrakentajana. HÀnet on palkittu mm. Runeberg-palkinnolla romaanistaan Unissasaarnaaja (2015) ja islantilaisella Haukan ritarikunnan ritariristillÀ (2018).


Narrator: Jussi Puhakka
Duration: