(0)

Polisens insats under vinter-OS 1994

E-book


I Äratal förberedde sig polisen att förhindra vÄldsanslag mot vinterspelen i Lillehammar. Om det vÀrsta ÀndÄ skulle intrÀffa, hade man byggt upp kompetens och resurser att bemÀstra alla tÀnkbara och otÀnkbara situationer som kunde uppstÄ.

I mÄnader och Är trÀnade myndigheten efter verklighetstrogna scenarier, för att nöta in rutiner och trimma den polisstyrka som skulle svara för sÀkerheten och alla andra polisuppgifter under OS. Detta förutsatte en stark och vÀloljad ledningsapparat. Veckorna före OS var mötesverksamheten i högkvarteret speciellt hektisk. NÀstan varje dag stormade nyckelmanskap in pÄ högkvarteret och kom ut igen, informerade om mycket av det som kunde intrÀffa i OS-regionen.

Allt var tillrÀttalagt för att hindra vÄldshandlingar frÄn galna mÀnniskor liksom terroranslag mot prominenta personer och idrottsstjÀrnor. Polisen stod vÀl rustad pÄ öppningsdagen den 12 februari 1994.

I Nordisk kriminalkrönika berÀttar poliser sjÀlva om sina mest uppmÀrksammade, omskakande, och svÄra fall.

Nordisk Kriminalkrönika Àr ett historiskt verk. BerÀttelserna och samlingarna Àr uttryck för den samtid som de skrevs i, och kan i enstaka fall ha förÄldrat eller kontroversiellt innehÄll. Eventuellt stötande material Àr inte uttryck för förlagets hÄllning.