(217)

Sataman kapakan Hilda

audiobook & e-book


Tarina naisesta, joka oli uhka yhteiskunnalle.

Sukusalaisuuksien takaa paljastuu murhamysteeri. Syntyy koukuttava tietokirja laitakatujen naisista ja naisen asemasta 1930-luvun Suomessa.

Hilda Sofia Hakkarainen ammuttiin ravintolassa kesÀkuussa 1939. KesÀllÀ 2019 Silja Koivisto alkoi selvittÀÀ, mitÀ hÀnelle tapahtui ja kuka hÀnen isoisotÀtinsÀ Hilda oikeastaan oli.

Sataman kapakan Hilda on kirjoittajansa omakohtainen tutkimusretki Kotkan öisille kaduille ja seksiĂ€ myyneiden naisten luo, joita viranomaiset jahtasivat, passittivat työlaitoksiin ja sukupuolitautisairaaloihin. Varattomat naiset syyllistettiin – ei nĂ€iden asiakkaita.

Hildan tarina on yksi lukuisista, vaietuista ja unohdetuista. Kun hÀnen kuolemastaan on kulunut yli 80 vuotta, paljon on muuttunut. Silti liian monet naisia koskevat kÀsitykset ovat sÀilyneet.

Silja Koivisto (s. 1977) on helsinkilĂ€inen kustannustoimittaja. Hildan elĂ€mĂ€n palasten kokoaminen oli hĂ€nelle harrastus, joka vaati loputonta arkistojen nuuskimista, kekseliĂ€isyyttĂ€, kanttia soitella tuntemattomille, tuppautua kylÀÀn ja kysyĂ€ outoja kysymyksiĂ€. Hildan ja muiden ”joutonaisten” kohtalot liikuttivat tutkijaansa, joka ei ole enÀÀ sama kuin se, joka projektin aloitti.