(0)

Silhuetter

E-book


"Nu ble' der jo en farli' Stofyr paa Gaar'en, som begriveli't er. Alle ble' jo opvakte og sprang ud a' deres Senge. Men ingen dristede sig til a' gaa ind i Salen, hvor han laa. Saa var der dog en ung Fyr, der spietede til Døren, saa hun fløj op. Og nu saa' de den døde sitte paa hans Rumpe i Kisten og vinke a' dem. Og lidt etter lidt listede jo Ên og en anden nÌrmere. Og Li'et stirrede li'e stift paa dem, og di stirrede li'e stift pü Li'et."

FortÌllingerne i Gustav Wieds bog "Silhuetter" er fyldt med büde humor og realisme. Historierne er skrevet med den lollandske dialekt og handler om mennesker pü Lolland i slutningen af 1800-tallet. Bogen udkom første gang i 1891 og er Gustav Wieds første skønlitterÌre vÌrk.

Gustav Wied (1858-1914) var en nüdesløs revser af det bedre borgerskab og af dets, ifølge ham, udtalte degeneration. Med en svaghed for det skandaløse udfoldede han spÌndingen mellem borgerskabets kønsforskrÌkkede harme og samtidige betagelse af den mere vulgÌre livsstil. Og det var ikke uden omkostninger: pü et tidspunkt røg han nogle uger i fÌngsel, dømt for litterÌr usÌdelighed. Wied giver et morsomt indblik i 1900-tallets Danmark, men under hans satiriske bid ligger en fortvivlelse. En desillusioneret pessimists forsøg pü at hündtere livets meningsløshed med humor.

VĂŚrkernes sĂŚrlige konstellation af det tidstypiske og det almenmenneskeligt har sikret dem klassikerstatus og eviggyldig relevans.