Skolskav ger en unik inblick i författarens yrkesresa under utvecklingen av "En skola för alla," regeringens skolreform som utformades under 1940-talet och som pÄgÄr fortfarande.
För alla som Àr intresserade av den svenska skolans utveckling Àr Skolskav ett mÄste. Den ger en omfattande bild av den svenska skolvÀrlden, frÄn författarens egen skolgÄng till ledande befattningar inom större organisationer.
BerÀttelsen spÀnner över varje Ärtionde frÄn 1960-talet. Den speglar 1970-talet dÄ förÀndringar i kunskapssynen blev en het debatt, krÀvande att lÀrare utvecklade individualiserad undervisning. Hur skulle skolan kunna leva upp till lÀroplanens intentioner? Varför blev det sÄ svÄrt?
Under tvÄ decennier kring millennieskiftet genomgick hela den offentliga sektorn en kraftig decentralisering.
LÀsaren fÄr följa författaren som skolledare, utvecklingschef och organisationskonsult. NÀr de övergripande skollÀroplanerna inte fick önskat resultat, ingrep regeringen och riksdagen genom att flytta huvudmannaansvaret frÄn stat till kommun, implementera mÄl- och resultatstyrning av skolsystemet och senare krÀva systematiskt kvalitetsarbete.
Kompetensen att styra och organisera pÄ den mottagande nivÄn var helt enkelt otillrÀcklig.