"Når mennesker har det dårligt, må det offentlige træde til og hjælpe. Det gælder, hvad enten folk er syge eller har svært ved at klare sig økonomisk.
Sådan tænker vi i dag. Vi lever jo i det samfund, som man har kaldt velfærdssamfundet. Det er et samfund, hvor målet er, at alle skal have det godt, og hvor det offentlige må støtte dem, der har brug for hjælp."
Man kommer nemt til at tage det for givet, at det offentlige vil støtte de svageste i samfundet, når de har brug for hjælp. Hvis man bliver syg, regner man naturligvis med, at man gratis kan komme på hospitalet og blive behandlet. Sådan har det imidlertid ikke altid været. Sven Skovmands bog om social- og sundhedsområdet beskriver, hvordan denne vigtige del af velfærdssamfundet fungerer i moderne tid, og hvordan man har grebet de enkelte borgeres behov an i gamle dage.
Bogen udkom første gang i 1989.
Sven Skovmand (f. 1936) er en dansk journalist, forfatter, historiker, forlægger og politiker. Han var i mange år aktiv i Det Radikale Venstre og repræsenterede endvidere Folkebevægelsen mod EF i Europaparlamentet fra 1979-1984. Sven Skovmand har udgivet en lang række bøger om blandt andet dansk, tysk og sovjetisk historie.