(0)

Soldaterhjerte - En samtale om kammerater i krig

audiobook


Krig kan handle om mange forskellige ting. Magt, storpolitik og religiøse spÌndinger. Men krig handler ogsü om mennesker. I krig skal der bruges soldater, og hver og en af dem er et menneske af kød og blod.

Nogle soldater bliver tvunget i krig, andre melder sig frivilligt. Men de har det til fĂŚlles, at krigen kommer til at sĂŚtte et varigt aftryk pĂĽ deres tilvĂŚrelse. Alt det grufulde i de blodige slag, men ogsĂĽ alt det smukke i det fĂŚllesskab, de har vĂŚret en del af.

Hvad gør det egentlig ved os mennesker at vÌre i krig? Det har journalist og forfatter Emil Arenholt MosekjÌr sat sig for at undersøge. Og han har et rigtig godt personligt afsÌt for at undersøge netop det emne. Han er nemlig selv veteran som tidligere udsendt til Afghanistan.

De oplevelser, han selv fik som udsendt soldat trÌkker han flittigt pü i den bog, han nu har skrevet. Men han gør meget mere end det. Emil Arenholt MosekjÌr har brugt flere ür pü at rejse rundt i hele verden og tale med veteraner fra forskellige krige.

Det gør han i et forsøg på at forstå. Blandt andet søger han svar på, hvorfor der virker til at være et særligt bånd mellem tidligere udsendte – om de så har været i Normandiet i 1945, i Vietnam i 1960’erne eller 70’erne, i Afghanistan som forfatteren selv – eller i Ukraine for ganske nylig.

Emil MosekjĂŚr er netop gĂŚst i dette afsnit af NĂŚste side, der handler om hvad det er for et sĂŚrligt bĂĽnd der knyttes soldater imellem.

VĂŚrt: Tommy Heisz

GĂŚst: Emil MosekjĂŚr

Klip: Andreas Lindinger Saxild

Redaktør: Andreas Lindinger Saxild

Livshistorier, sande beretninger og videnskabelige nybrud. Forfattere af fagbøger har virkeligheden mellem hænderne. De fortæller om den verden, vi lever i på godt og ondt – om det smukke og forunderlige og om det, der får os til at græde og væmmes. I en række samtaler møder Tommy Heisz forfattere, hvis bøger giver os et særligt indblik i virkeligheden og gør det muligt for os at forstå verden bedre.

Tommy Heisz (f. 1975) er forfatter og journalist. Han har skrevet en lang rÌkke bøger om vidt forskellige historiske emner, blandt andet "Dødens ürsag" (2020), som han har udgivet i samarbejde med professor i retsmedicin Markil Gregersen.


Narrator: Tommy Heisz
Duration: