(0)

Strandet

E-book


Efter badehotellet Äbnede for et par Är siden, er det gÄet ned ad bakke for den fÞr sÄ propre vestjyske by. Det mener den gamle degn i hvert fald.

Det er nemlig en af opvarterne fra badehotellet, der er skrevet pÄ som fader til et nyfÞdt barn. Et uÊgte barn, vel at mÊrke. Den slags bliver der flere og flere af, mener degnen. Pastor Boesen ser derimod med mildere Þjne pÄ den forandring, byen er gÄet igennem, siden badehotellet Äbnede.

Hotellet har bragt nyt liv til egnen, men det har ogsÄ skabt gnidninger mellem de lokale og turisterne og mellem de traditionelle vÊrdier og den moderne tankegang, der kommer fra hovedstaden. Bogen prÊsenterer os for en lang rÊkke personer og dilemmaer, som altid vil opstÄ, nÄr Udkantsdanmark og de kÞbenhavnske vÊrdier tÞrner sammen.

"Strandet" udkom fĂžrste gang i 1910, men det billede, bogen tegner af Danmark og danskerne, er forblevet relevant og interessant helt op i vor tid.

Henning Jensen (1838-1929) var en dansk forfatter, politiker og journalist. Han var sogneprÊst i flere Är forskellige steder i Danmark, men blev i 1885 afskediget af kirkeminister Jacob Frederik Scavenius for nogle upassende udtalelser. Herefter begyndte Henning Jensen at skrive for flere dagblade og gav Folkekirken og dens prÊsteskab nogle hÄrde ord med pÄ vejen bÄde i sin journalistik og sine bÞger. Han debuterede som forfatter i 1891 med romanen "Kapellanen" og udgav efterfÞlgende en lang rÊkke fortÊllinger.