(2)

Suomussalmen sulttaani

E-book


”MikĂ€ mies oli Iki-Kianto? Syrjitty kirjailija, maanpetturi ja naissankari? Soturi ja sorrettujen puolustaja. Vapaan rakkauden ja moniavioisuuden kannattaja. Kirkon ja yhteiskunnan kaataja. IsĂ€nmaallinen intoilija ja asettumaton anarkisti. Papin poika, NĂ€lkĂ€maan keisari ja RĂ€msĂ€nrannan ruhtinas, Kainuun khaani ja Suomussalmen sulttaani. EpiteettejĂ€ ja salanimiĂ€ riittÀÀ. Löytyykö piiloleikin takaa oikeaa minÀÀ ollenkaan?”

Panu Rajala kertoo vihdoin kirjallisuutemme vÀrikkÀimpiin hahmoihin kuuluvan Ilmari Kiannon (1874-1970) tarinan. Punaisesta viivasta kaikkien tuntema Kianto eli vaiherikkaan elÀmÀn vaihtuvine vaimoineen, ikÀmiehen rakkausdraamoineen ja tragikoomisine talousvaikeuksineen. Suomussalmella kirjailijan koti Turjanlinna paloi kaksi kertaa, ja talvisodan alkaessa isÀnmaan ystÀvÀÀ kohtasi vankilatuomio ja maineen menetys.

Kurimuksistaan selvittyÀÀn kirjailijasta kehkeytyi hersyvÀ muistelija, ÀrisevÀ aikalaiskriitikko, Kekkosen juttukaveri ja koko kansan tuntema Iki-Kianto.