(38)

Suuria odotuksia 1

audiobook & e-book


SiitÀ hetkestÀ lÀhtien, kun orpopoika Pip kertomuksen alussa törmÀÀ hautausmaalla erÀÀseen karanneeseen rangaistusvankiin, on lukija vangittu tÀhÀn Dickensin verrattomaan, kirjavan hahmokaartin asuttamaan maailmaan.

Matkallaan Pip tapaa muun muassa merkillisen Neiti Havishamin, joka istuu hylĂ€ttynĂ€, ikuisena morsiamena odottaen hĂ€itĂ€ – hĂ€nen omiaan! – joista ei koskaan tullut mitÀÀn, sekĂ€ kauniin mutta jÀÀkylmĂ€n Estellan.

Romaani, joka ilmestyi vuonna 1861, sijoittuu 1800-luvun alkupuolen Kentiin ja Lontooseen. Kirja on suuri kertomus, joka kuvaa pÀÀhenkilö Pipin kasvutarinan lapsesta aikuiseksi, ja samalla se tulee kÀsitelleeksi monia Dickensin toistuvista teemoista: köyhyyttÀ ja rikkautta, rakastumista ja hylÀtyksi tulemista sekÀ hyvÀn voittamista.

Suuria odotuksia sai ilmestyessÀÀn hyvÀn vastaanoton ja sitÀ on luettu siitÀ lÀhtien. Tarina on myös filmatisoitu ja dramatisoitu lukemattomia kertoja.

Charles Dickens (1812–1870) on yksi viktoriaanisen ajan suurista englantilaisista kirjailijoista, joka paitsi taituroi teoksissaan Ă€lykkĂ€illĂ€ juonikuvioilla ja monipuolisilla hahmogallerioilla, myös rakentaa taitavasti yhteiskunnallista kritiikkiĂ€ ja huumoria. HĂ€nen teoksiaan luetaan ja julkaistaan yhĂ€ kirjailijan kuoleman jĂ€lkeenkin, samalla kun ne jatkavat elĂ€mÀÀnsĂ€ myös valkokankaalla, televisiossa ja teatterissa. Kirjailijana Dickens kirjoitti humoristisesti ja sydĂ€mellisesti englantilaisen teollistumisen julmista inhimillisistĂ€ seurauksista keskittĂ€en katseensa köyhiin, erityisesti lapsiin. Useat Dickensin teosten pÀÀhenkilöistĂ€, kuten Oliver Twist, David Copperfield sekĂ€ Pikku Dorrit, ovatkin lapsia. NĂ€iden suurten, vĂ€rikkĂ€iden romaanien lisĂ€ksi Dickens kirjoitti lyhyempiĂ€ proosatekstejĂ€ sekĂ€ nĂ€ytelmiĂ€, matkakertomuksia ja lastenkirjoja.


Narrator: Jarmo MĂ€kinen
Duration: