(21)

Thomas Sandholm: Syntynyt viittomaan

audiobook & e-book


Thomas Sandholm on se silmÀlasipÀinen viittomakielisten uutisten ankkuri, jonka televisiossa nÀkevÀt pÀivittÀin parhaimmillaan sadat tuhannet suomalaiset. Sandholm on viittonut tarinoita jo kuurojen sisÀoppilaitoksessa, kun muut oppilaat vasta opettelivat viittomia, saanut potkut vakaumuksensa vuoksi sekÀ ihastunut ensitreffeillÀ tulevaan australialaiseen vaimoonsa.

Sandholm kasvoi kuurossa perheessÀ aikana, jolloin Suomen valtio oli kieltÀnyt kuuroilta lastenteon. HÀnen kokemuksensa tiivistÀvÀt myös monen muun kuuron suvun tarinan: virallisesti kuurot olivat Suomessa 1900-luvulla steriloimislain ulkopuolella, mutta kÀytÀntö oli toinen. HÀnen elÀmÀkertansa on kirja kuurosta sukupolvesta, joka vÀltteli viittomista kadulla, ettei se joudu pilkan kohteeksi. Se on tarina sukupolvesta, josta osa ei ole saanut edes syntyÀ.

”Aina oli sanottu, ettĂ€ kuurot eivĂ€t saa tehdĂ€ nĂ€in, ettĂ€ kuurot eivĂ€t pysty. Ajattelin, ettĂ€ kokeilen, miten kĂ€y, jos teenkin asiat eri tavalla. Ei kuurous ole este tĂ€llaiseen. SiitĂ€ se lĂ€hti ja sillĂ€ tiellĂ€ ollaan.”


Narrator: Juha HaanperÀ
Duration: