(0)

Tre terminer

E-book


en förfluten tid. Vi kan med enkelhet faststÀlla att det samhÀllsbehov som fanns vid införandet av sommarlovet 1842, inte finns idag. SamhÀllet har förÀndrats och förÀndringstakten har intensifierats ytterligare de senaste Ärtiondena i och med samhÀllets digitalisering.

1908 publicerades den första forskningsrapporten om den negativa effekt det lÄnga sommaruppehÄllet har för elevernas lÀrande. Sverige har dock under skolans politiska ledningskonstruktion fokuserat mot processer som Àr av mindre betydelse för barnen och fastnat vid frÄgestÀllningar av mer politisk ideologisk karaktÀr. Det har fÄtt konsekvensen av att nödvÀndig skolutveckling hamnat i skymundan.

Trots mer Àn 100 Ärs underlag av vetenskapliga studier sitter den svenska skolan som fastgjuten i ett före detta samhÀlle.

Som lÀrare eller skolledare finns det dock möjligheter att pÄverka och förÀndra vÄra negativa skolstrukturer. Boken beskriver initialt varför en sÄdan skolförÀndring Àr nödvÀndig - samt i senare kapitel om hur du som arbetar inom skolan kan ta initiativ till att Ästadkomma en förÀndring av just din skola i nutid.

Peter Heddelin Àr rektor och skolledare med lÄng erfarenhet av skolledning inom bÄde kommunal och privat sektor. Han har arbetat som rektor inom grundskola och gymnasium, samt som verksamhetschef pÄ övergripande nivÄ med ansvar för gymnasieskolor i 14 kommuner i Sverige. I nutid Àr han verksam som VD för Amerikanska Gymnasiet.