(392)

Tulilahti: Tutkimuksia naismurhista

audiobook & e-book


Kaksi nuorta naista, telttaretki ja murhaaja.

Teemu Keskisarja avaa koko Suomea jÀrkyttÀneen Tulilahden kaksoismurhan ja asettaa sen rankkoihin raameihinsa osaksi suomalaisten naismurhien historiaa.

Ukkonen vikuuttaa koivun. Kirkkokansa kulkee kirkastusjuhlille. Haudankaivaja tekee heinÀÀ. Koskenkorvapullo sÀrkyy saaressa. Astiakaapin ja seinÀn vÀlissÀ on Jallu, josta puuttuu yksi sivu. Työmiehen vaatteet tahrautuvat vereen.

Maanantain ja tiistain vĂ€linen yö 27.–28. heinĂ€kuuta 1959 on tyyni, pilvetön ja melko lĂ€mmin. Hiljaa airot kolahtelevat ja perĂ€moottori pĂ€risee. Leiripaikan rantaveteen putoaa kattila ja muovimukin palasia.

Kahden neidon ruumiit löytyvÀt suosta liekokasan ja kahdeksan taimen alta. Uhrien tavarat ovat kekseliÀissÀ kÀtköissÀ ja polkupyörÀt jÀrven syvimmÀssÀ kohdassa. Kaikki liittyy kaikkeen, mutta mikÀÀn ei liity mihinkÀÀn.

Teemu Keskisarja apureineen perehtyi KRP:n ja Kansallisarkiston asiakirjoihin sekÀ haastatteli aikalaiset. Teoksessa Tulilahden kaksoismurha asettuu osaksi suomalaisten naisten kokeman vÀkivallan jatkumoa. Tulilahden tapausta avaavat aiempien vuosikymmenten naismurhat Kivennavalla, JalasjÀrvellÀ ja Lauttasaaressa.

Teemu Keskisarja (s. 1971) on Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti, tietokirjailija ja yrittÀjÀ. HÀn on tutkinut muun muassa Kyllikki Saaren murhaa, Mannerheimia, Aleksis KiveÀ, metsÀteollisuutta, suomalaisuusliikettÀ, muinaisia seksuaalirikoksia ja sarjamurhaajia. Keskisarjan Tulilahti-tutkimuksista on tehty myös TV-sarja.


Narrator: Jukka PitkÀnen
Duration: