(1)

Tunne kieli (pdf): Matka maailman kieliin ja kielitietoisuuteen

E-book


Tunne kieli vahvistaa kielitietoisuutta ja antaa vÀlineitÀ monikieliseksi kasvamiseen ja kasvattamiseen. Kirjassa tutustutaan maailman kielelliseen monimuotoisuuteen, esitellÀÀn Suomessa puhuttuja uusia vÀhemmistökieliÀ sekÀ vertaillaan niitÀ suomen kieleen. LisÀksi perehdytÀÀn kielenoppimisen ja -opettamisen ajankohtaisiin nÀkemyksiin erityisesti monikielisyyden nÀkökulmasta. SisÀltöjen syventÀmiseen johdatellaan pohdintatehtÀvien ja harjoitusten avulla.

Tunne kieli sopii materiaaliksi eri tasoilla ja erilaisissa työyhteisöissÀ toimiville opettajille, varhaiskasvattajille sekÀ opettajien ja kieliasiantuntijoiden perus- ja tÀydennyskoulutukseen. Kirja sopii tiedon ja inspiraation lÀhteeksi myös kaikille muille maailman kielistÀ, monikielisyydestÀ ja kielenoppimisesta kiinnostuneille.

Kirjassa on esillÀ suomi mukaan lukien yhteensÀ 14 eri kieltÀ ja lukuisia kirjoitusjÀrjestelmiÀ. Kirjaan kuuluu suomenkielisten osioiden lisÀksi muilla kielillÀ kirjoitettuja osioita, joissa kerrotaan monikielisyydestÀ ja vertaillaan lyhyesti suomen kieltÀ ja kirjassa esiteltyjÀ vÀhemmistökieliÀ kullakin kielellÀ. NÀiden osioiden ja kirjaa tukevan verkkoaineiston avulla materiaalia voivat hyödyntÀÀ myös Suomen ulkopuolella asuvat ja suomen kieleen vasta ensimmÀistÀ kosketuspintaa hakevat - omalla ÀidinkielellÀÀn.

Tekstien kirjoittajat ovat kielitieteen, kielikasvatuksen ja kÀÀntÀmisen asiantuntijoita, jotka Tunne kieli -materiaalin myötÀ tarjoavat jaettavaksi ja jatkettavaksi nÀkökulmiaan kielitietoisuuteen.