(1)

Uuden maailman katu

E-book


Markus Leikolan kronikka Uuden maailman katu on maagisen realismin keinoin kerrottu yksi mahdollinen tarina siitÀ, miten tÀhÀn on tultu sadan vuoden aikana.

Sen sivuilla seikkailevat etupÀÀssÀ tosielÀmÀn vaikuttajat tai heitÀ suuresti muistuttavat hahmot Franklin D. Rooseveltista ja John F. KennedystÀ Hemingwayhin, Sinatraan ja Freudin sisarenpoikaan, jonka lÀpimurtoteos Propaganda kuului Göbbelsin vakiolukemistoon, samoin kuin Lenin, Stalin, Sergei Eisenstein ja Juri Gagarin - tai sitten 1900-luvun fiktiiviset sankarit kuten Berlin Alexanderplatzin Franz Biberkopf ja Kieslowskin Veronikan kaksoiselÀmÀn Veronika, ylimpÀnÀ seremoniamestarina ja kertojana Mihail Bulgakovin Saatana-hahmo, joka saapuu muuallekin kuin vain Moskovaan.

Kun Titanic uppoaa huhtikuussa 1912, alkaa tapahtua. YmpÀrivuorokautinen sÀhköttÀjÀpÀivystys mÀÀrÀtÀÀn pakolliseksi, radioista kehittyy joukkoviestin, elokuvat leviÀvÀt massoille ja nÀmÀ massat ovat yhÀ tarpeellisempaa ainesta nuorille miehille, jotka haluavat viedÀ maailmaa eteenpÀin, hamuavat valtaa, valtaa saadakseen ovat valmiit vÀÀntÀmÀÀn todellisuuden omien tarpeidensa mukaisiksi, ihmisarvosta tai hengestÀ juurikaan piittaamatta, mutta vallan kerran saatuaan joutuvat yhÀ uusien miespolvien haastamiksi, kunnes... kunnes olemme tÀssÀ pÀivÀssÀ, jossa Amerikka ja Neuvostoliitto eivÀt enÀÀ ole toinen toistensa rikkinÀiset peilit, kaksoisolennot joiden vÀlissÀ pyristelee Eurooppa siinÀ kuin New York ja Moskovakin.

ItÀ on liikkeessÀ lÀnteen ja lÀnsi itÀÀn: milloin ei olla suurvaltojen hermokeskuksissa, kohdataan Pariisissa tai Puolassa. Liittyykö kaikki todellakin kaikkeen? "Tietysti", vastaa kirjailija, "lukijan pÀÀssÀ, jos kaikki laitetaan siellÀ liittymÀÀn kaikkeen."

Markus Leikola, 56, on helsinkilÀinen kirjailija ja kolumnisti, joka on aikaisemmin julkaissut kolme tietokirjaa, viisi runokokoelmaa, yhden novellikokoelman ja kaksi nÀytelmÀÀ. Uuden maailman katu on hÀnen esikoisromaaninsa.