(0)

Chopstick stories

e-book


I Chopstick stories delar Karin Lei med sig av ett 50-tal recept från sitt hemmakök, varvat med historier och tips. Recepten är en blandning av smaker hon har vuxit upp med och nya favoriter. Här finns vardagsrätter att ta till när tiden är knapp, som snabba biangbiangnudlar och smakrika currynudlar som du gör på 10 minuter. Det finns också rätter att servera när du vill samla många runt bordet och har lite mer tid i köket.

När Karin växte upp drev föräldrarna både japanska och kinesiska restauranger, och i kapitlet Fyra små rätter hittar du deras recept på klassiker som biff med bambuskott, friterat fläsk med sötsur sås och kyckling med cashewnötter.

Under sina resor till Taiwan, föräldrarnas hemland, har Karin samlat på sig en massa streetfood-favoriter som säljs på livliga night markets – allt från frasiga scallion pancake wraps till grillad majs med shacha-sås, popcorn chicken och kanderade fruktspett.

Recepten bygger i huvudsak på ingredienser från Karins basskafferi och i boken går hon igenom vilka basvaror och smaksättare som är bra att ha hemma för att lätt kunna kan laga kinesiskt och taiwanesiskt.

Karin Lei tillbringade en stor del av sin barndom på sina taiwanesiska föräldrars restauranger i Sverige. Matintresset har alltid varit stort och på sociala medier delar hon bland annat kinesisk och taiwanesisk husmanskost. Hemsidan chopstickstories.se skapade Karin för att dokumentera föräldrarnas recept, eftersom de själva inte hade skrivit ner något. Karin utbildar sig nu till te-sommelier och har även skrivit boken Dumplings & annan dim sum (2022).