I skolen lærer vi, at videnskaben har løst de fleste af naturens og eksistensens gåder. Og det er også det billede, der formidles gennem aviserne: forskerne kan forklare alt på videnskabelig vis; intet er uforklarligt; der er blot nogle ting, som man endnu ikke er nået frem til at forklare rationelt.
Det er bare ikke sandt! Der sker naturligvis hele tiden nye videnskabelige landvindinger. Men den moderne verden er også et sted, hvor kæmpeslanger slås med bulldozere i den brasilianske jungle, hvor nogle mennesker udvikler de sår, Jesus fik på korset, hvor selv moderne fly kan blive hjemsøgt af spøgelser, og hvor fabeldyr flyver lyslevende rundt i Londons forstæder. Det er også et sted, hvor tusinder af mennesker er overbevist om, at vi ikke er alene i universet, og at intelligente væsener fra andre planeter jævnligt aflægger besøg. Der findes faktisk gode forklaringer på noget af "det uforklarlige", og det er ikke alt, der er lige mystisk. Men tag med på en udflugt i den gråzone, der ligger mellem det velkendte og det ukendte. For verden er stadig et spændende sted, og netop fordi videnskaben har aflivet mange myter, er de fænomener, som i dag er uforklarlige, endnu mere fascinerende.
Lars Thomas (f. 1960) er uddannet cand.scient i zoologi fra Københavns Universitet i 1986. Han har skrevet adskillige videnskabelige bøger for både børn og voksne, blandt andet om kryptozoologi, fabeldyr, mysterier og mordgåder, og står desuden bag flere quizbøger – for børn og deres familier.