Isaak Hirsch (1843–1917) var kring förra sekelskiftet en av Stockholms mest kända invånare. Han var en av få stockholmare som kunde omnämnas med enbart förnamnet – alla visste ändå vem det rörde sig om. Isaak var i över ett halvt sekel febrilt verksam som grosshandlare, företagsgrundare, fastighetsspekulant, byggherre och donator.
Det var Isaak Hirsch som först insåg att Strandvägen kunde bli en förnäm paradgata. Han byggde själv flera hus där. Som teaterälskare lät han uppföra Oscarsteatern åt ”teaterkungen” Albert Ranft. Isaak var en av grundarna till ångspårvägen på Södermalm. Han tog initiativet till stadens första ”skyskrapare” vid Slussen.
I tidningarna publicerades ett otal anekdoter om den märklige och festlige Isaak under rubriken Hirschiana. Han gav ständigt enkronor till tiggare han mötte och han kom med tiden att bli en av huvudstadens främsta filantroper.
Historien om Isaak Hirsch är också en historia om Stockholms omvandling från en stad präglad av utberedd fattigdom och usla sanitära förhållanden till något som började likna en modern storstad.