(0)

Hvordan en ung mand i Halvfjerdserne i forrige århundrede blev skandinav

E-book


”Jeg blev som dreng gode venner med bibliotekar Madsen ved læseforeningen i Odense og havde lov til selv at rode med bøgerne. På den måde fik jeg siden læst såre meget. Af svensk mindes jeg især fra et tidligt tidspunkt Aug. Blanches skildringer af stockholmlivet, klokkeren i Danderyd osv. Jeg opsnappede allerede dengang den stockholmske forstad Brommas ejendommelige navn, som jeg siden har spekuleret adskilligt på, fordi vi har det aldeles tilsvarende sognenavn midt i Sjælland.”

Forfatter og historiker H.V. Clausen fortæller, hvordan han som barn stiftede bekendtskab med først dansk og derefter svensk og norsk poesi. Han beretter, hvordan digtene og forståelsen af de nærtliggende sprog fik ham til at føle sig som en del af Skandinavien og ikke bare af Danmark. Bogen udkom første gang i 1937.

Hans Victor Clausen (1861-1937) var en dansk forfatter og historiker. Han er særligt kendt for sin rolle i det sønderjyske spørgsmål, om hvilket han udgav både bøger og artikler, hvori han gav sin mening til kende. Hans afhandling ”Nordslesvig 1863-93” samt det omfattende statistiske materiale, han indsamlede i og om regionen gjorde, at han fik stor indflydelse på, hvor den endelige grænse mellem Sønderjylland og Slesvig blev optrukket under fredsforhandlingerne i Paris efter første verdenskrig.