(1)

Les altures

e-book


L'èxit i el fracàs a partir de la figura d'Ismael Smith, un dels creadors més queer, genuïns i excepcionals del nostre patrimoni artístic.

Seleccionat per al PREMI ÒMNIUM a la millor novel·la de l'any

Seleccionat per al PREMI FINESTRES de narrativa en català

Promesa fulgurant de l'art català de principis del segle xx i creador bandejat poc temps després per la burgesia que l'havia enaltit, el pintor, escultor i gravador Ismael Smith és una de les figures més queer, genuïnes i excepcionals del nostre patrimoni artístic. La novel·la Les altures interpreta la seva trajectòria —de la Barcelona de 1886 a la Nova York de 1972— amb un joc de veus que encarnen les tensions i els clarobscurs que Smith va capturar en la seva producció artística. La novel·la més ambiciosa de Sebastià Portell, el retrat coral d'una vida travessada per la incomprensió i per les nocions d'èxit i de fracàs en el món de l'art.



4.0

1 valoración

Rafel

25/9/2022

L'obra reconstrueix la trajectòria vital del polifacètic artista Ismael Smith i Marí, artista caigut pràcticament en l'oblit fins a temps recents. Sebastià Portell traça un perfil de l'artista, des dels seus èxits inicials a la Barcelona de principis de segle fins al seu trasllat a Nova York, amb especial esment de la seva estada a París becat per l'Ajuntament de Barcelona. La narració, desenvolupada en forma de flaixbacs, passa per diferents moments i personatges, de forma que ens podem fer una idea de la personalitat de l'autor. Tanmateix, en conjunt del que més en podem fer una idea és de l'entorn de l'artista, la seva família i la particular forma de viure que van tenir. I és que en base a la mort del cap de família, Victoriano Smith, conseqüència colateral de la crisi del 98, la decisió de la mare, Mònica Marí serà la de convertir la seva família en un bloc monolítica protegit així de qualsevol amenaça externa. Així, assistim, amb el passar dels anys, al procés de descomposició de la família, causat per la duresa de la mort d'algun dels seus membres i per la pròpia personalitat de l'artista.