(1)

PĂ„ jakt efter Mr Kim i Seoul

e-book


Är det hĂ€r en adoptionsbok? Javisst, men framför allt tror jag att boken Ă€r ett personligt vittnesbörd om en uppvĂ€xt och ett vuxenblivande, en berĂ€ttelse om de olika – mentala och bokstavliga – resor det innebĂ€r.

PĂ„ jakt efter Mr Kim i Seoul utspelar sig under loppet av ett Ă„r. Året dĂ„ jag var besatt av Korea. Året dĂ„ jag lĂ€mnade min familj för att flyga strĂ€ckan Stockholm – Seoul tre gĂ„nger. Mitt livs tre allra nödvĂ€ndigaste resor.

Under senare Är har en debatt om de utlandsadopterades situation blossat upp, delvis föranledd av att den första generationen adopterade frÄn Sydkorea nu blivit vuxna. Sofia French berÀttar om sitt nÀrmande till Korea. En viktig bok för alla som pÄ nÄgot sÀtt berörs av adoptionsfrÄgor, men ocksÄ en allmÀngiltig berÀttelse om ursprung och identitet. Sofia French föddes 1971 i Seoul, Korea. Hon vÀxte i Nyköping men bor numera med man och barn i Stockholm. Debuterade med en samling lyrisk kortprosa: plats, spela död (Natur och Kultur 1999). Hon har ocksÄ gett ut Hitta hem. Vuxna adopterade berÀttar (Ordfront förlag 2003 Red. tillsammans med Astrid Trotzig).