(0)

Silkespappersmönstret

e-book


Jag förestÀllde mej att kusinerna skulle rÄka komma förbi och att vi skulle sÀtta oss ner i den vindstilla trÀdgÄrden en stund och samtala och sedan, om jag mÀrkte att de gÀrna lyssnade, skulle jag ta fram ett allvar som var djupare Àn nÄgon sorg jag nÄgonsin vÄgat visa.

Anna Brant, dotter till Annemona Haverdalius och den tvivelaktige Bror Brant, Ă€r en femtonĂ„rig flicka i Lund som funnit en genial lösning pĂ„ ondskans problem. Ägnar man sig bara Ă„t konsten, finns ingen tid till att planera för onda gĂ€rningar, Ă€n mindre tid till att utföra dem. Som vuxen kallar hon till sig sina mĂ„nga kusiner som alla Ă€r mycket fattiga konstnĂ€rer. De sitter utomhus i en trĂ€dgĂ„rd som snart ska lĂ€mna plats Ă„t en vĂ€ldig motorvĂ€g, hon berĂ€ttar om Romankonsulten och vad som hĂ€nde med silkespappersmönstret, planritningen över hennes sjĂ€l. Och Romankonsultens stora hink med flytande förstĂ„else den vĂ€lter, det Ă€r den som han sĂ„ frikostigt öser ur till de romaner som sĂ„ krĂ€ver ... det blir en berĂ€ttelse pĂ„ liv och död.

Livsbejakande och underfundigt vindlar Kerstin Strandbergs nya roman genom olika mÀnniskoöden. Utöver de egensinniga huvudpersonerna finns Bergsingenjören som inte kan sluta stÀda, och en hundraÄring som solochvÄras en sista gÄng. Det Àr en fjÀrde fristÄende roman i den hyllade sviten om banden mellan de tio syskonen i familjen Haverdalius och deras efterkommande, samt om andra mindre diskreta figurer.