"Denne officer overbragte et brev fra prins Friederich Carl til kronprinsen af Prøjsen. Det indeholdt en bøn om, at den sidste ville trænge frem mod Østrigernes højre flanke, medens den første angreb dem i fronten. Dette brevs lykkelige overlevering beredte østrigerne nederlaget ved Sadowa."
Laura Kieler skitserer en række små scener og historier fra 1870’ernes Europa. Vi kommer med til Königgrätz under Den Prøjsisk-østrigske Krig i 1866 og hører med, når de vigtigste beslutninger skal træffes bag fronten. Vi oplever, hvordan man fejrede jul i Sverige på god gammeldags manér. Noget så stilfærdigt som et gammelt dansk posthus’ kælder besøger vi også, for selv her kan Laura Kieler opstille en ejendommelig lille scene, der som alle hendes historier er spændende og finurligt fortalt. Bogen udkom første gang i 1875.
Laura Kieler (1849-1932) var en dansk-norsk forfatter, der både var kendt for sit forfatterskab, som ivrig debattør i kvindeorganisationernes tidsskrifter og for at være inspiration til to kvindeskikkelser i Henrik Ibsens skuespil. Henrik Ibsens skildringer af Laura Kieler var ikke flatterende, men udstillede i stedet aspekter af hendes liv, som hun ikke ønskede, at offentligheden skulle se. Uagtet Henrik Ibsens fremstillinger af hende og blandt andre Georg Brandes’ hårde kritik huskes Laura Kieler som en dygtig forfatter og en handlekraftig og viljestærk kvinde, der formåede at hæve sig over den uretfærdighed, verden igen og igen bød hende. Laura Kieler blev læst af mange, og hun fik som en af de få gennembrudskvinder en betydelig indkomst af sit forfatterskab. Sammen med forfatterkollegaerne Jenny Blicher-Clausen og Johanne Schjørring redigerede hun et festskrift, der udkom i 1895 i anledning af Kvindernes Udstilling samme år.