(0)

SvindlarprÀsten

e-book


I maj 2006 stod det i Aftonbladet: "Kvinnor föll för hans charm och blev av med allt de Àgde. Biskopar och direktörer svindlades pÄ miljoner."

En man som kallar sig John Peter Daniels har deporterats frÄn Hongkong till Indien, hans förmodade hemland. Han Àr sjuk, har inte lÄng tid kvar att leva. PÄ ett sÀtt Àr han hemma överallt och ingenstans, som om platsen för hans hem saknar namn. Han talar mÄnga sprÄk, gujarati, katchi, engelska, swahili, svenska, finska, spanska och tyska, men har inget Àkta pass. Han förefaller lika vÀl bevandrad i kristendomen och islam som i vÀrldspolitiken, men har ingen formell utbildning. Ingen kommer till hans begravning pÄ St. James kyrkogÄrd i Baroda.

Aleksander Motturi har med romanens hjÀlp spÄrat upp sin far, han som en dag övergav sin hustru och sina barn för att helt enkelt försvinna. GÄ upp i rök. Bara för att Äterkomma i en svindlarhÀrva som blir förstasidesnyheter i alla svenska kvÀllstidningar.

SĂ„ vem var mannen som pĂ„stĂ„s ligga begravd pĂ„ St. James kyrkogĂ„rd i Baroda? Han som gick under mĂ„nga namn i livet men som dog som John Peter Daniels? Är han ens död? Eller Ă€r ocksĂ„ döden nĂ„gonting som han fingerar för att kunna fortsĂ€tta med bedrĂ€gerierna?

Aleksander Motturis mÄngbottnade roman följer dels en man vars hela tillvaro byggde pÄ en mÀrklig blandning av fullstÀndig uppriktighet och lurendrejeri, dels pÄ dem som levde i hans nÀrhet, familjen som i alla Är pendlat mellan att försöka förstÄ, att dra ett streck över det som hÀnt, att förlÄta, börja om pÄ nytt och att slutgiltigt och en gÄng för alla ta avstÄnd frÄn honom.