Denne bog præsenterer en alternativ pædagogik inden for læringsfællesskaber. Sydhavnspædagogik kan læses som en guide, et værktøj eller blot være en inspiration til nye undervisere. I bogen fortælles om, hvordan der etableres læringsfællesskaber, hvor trivsel er i højsædet, samt hvordan man får solidaritet til at indgå i elevernes adfærd. I bogen indgår ligeledes dagligdags cases, som fortæller om de situationer, man som underviser kan stå i. Bogen indeholder teorien om situeret læring, som er med til at underbygge forståelsen af Sydhavnspædagogik.
Teknokrater søger at nedgøre den personligt engagerede lærer ved at kalde hende privatpraktiserende. I Sydhavnspædagogik er hver linie gennemsyret af meningen med at engagere sig i lærerarbejdet: at sætte sig ud over sig selv for at skabe levende fællesskaber.
Ingen kan eller skal kopiere Fie Holm, men heller ingen bør kunne lægge bogen fra sig uden at være blevet inspireret til at investere sig selv i meningsfuldt lærerarbejde – i opposition til tidens instrumentalisering og individualisering.
– Jens Raahauge
Uddrag af bogen
Sydhavnspædagogik lægger en tryghed ned over hele klassen. Det betyder for mig, at de elever, der skal differentieres på, ingen problemer har.
De har let ved at finde samarbejdspartnere. De bliver heller ikke urolige over, at de arbejder på enten et meget højt eller et meget lavt niveau i forhold til den resterende klasse.
Om forfatteren
Fie Holm blev uddannet som lærer i 2002 med linjefag i dansk og historie. I sit arbejde som lærer har hun arbejdet med forskellige pædagogiske teorier og undervisningsmetoder i forskellige læringsmiljøer. Hun har tidligere udgivet historiebogen Christian IV – konge, krig og kærlighed.