(0)

Toner och passioner : Ludus Tonalis

e-book


I mitten av sextiotalet ger KÀbi Laretei en konsert i Carnegie Hall. Efter hemkomsten nÄs hon av ett brev dÀr en amerikansk förlÀggare, Clay Coss, erbjuder sig att sponsra ett antal konserter för henne i USA. Det innebÀr början pÄ en lÄng och mÀrklig relation mellan KÀbi, Clay och hans hustru Eva.

Under tio Ärs tid Àr makarna Coss nÀrmast maniskt inriktade pÄ att föra fram KÀbi i USA och att göra henne ekonomiskt oberoende. De erbjuder henne husrum och Àr mÄna om att tillfredsstÀlla hennes minsta önskan. Samtalen kring musik blir mÄnga och passionerade, bÄde i verkliga möten och brevledes. Det Àr en vÀnskap som vÀxer sig stark mellan de tre inblandade, men en vÀnskap med inslag av besatthet frÄn paret Coss sida. I ett avgörande brev till KÀbi avslöjas hur de önskar föra passionen vidare.

Toner och passioner Àr uppbyggd som Hindemiths verk, med fugor vÀxlande med interludier och intermezzi. I fugorna vÀxer historien med paret Coss, medan KÀbi i "mellanspelen" med sinnlighet, humor och en kÀnsla för detaljer berÀttar om ett annorlunda och ytterst hÀndelserikt liv. KÀbi skildrar möten med hypernervösa dirigenter och excentriska kolleger, det andlösa ögonblicket bakom scendörren före entrén, skrÀcken för att plötsligt glömma notbilden (KÀbi tog aldrig med sig noter till konserterna!), flyglars olika personligheter, förhÄllandet till vÀnner och Àlskare. Allt ÄterberÀttas med vÀrme och livfullhet av en mÀnniska med mycket livserfarenhet.