(26)

Aldrig en av oss

E-book


NÀr Ejvor Jonsson Àr ett Är gammal kommer Jakob De Geer pÄ besök pÄ barnhemmet dÀr hon bor. NÀr han fÄr se den ljuslockiga flickan slita en nalle frÄn en pojke, slÄ honom i huvudet med den och ilsket skrika "Min! Min!" sÀger han direkt: "Den dÀr ser ut att ha temperament. Jag vÀljer henne!" Jonsson blir De Geer, och Ejvor blir Yvonne. SÄ börjar ett liv som adoptivbarn i en av Sveriges mest anrika adelsfamiljer, med en far som anser sig stÄ högre Àn kungafamiljen, bÄde vad gÀller moral och börd, och som samtidigt hellre pratar med taxichaufförer Àn med dumma

slÀktingar. Jakob och hans fru Ingrid Àr stolta motstÄndare till nazism bÄde utomlands och hemma, hon skriver flammande dikter och han utrikespolitiska inlÀgg. De Àr vÀnner med Alexandra Kollontaj och Amelie Posse, och slÀkt med Agnes von Krusenstjerna. NÀr kriget Àr över Àr det som om de bÄda krymper och blir nÀstan vanliga.

Aldrig en av oss Àr en insiktsfull, roande och sammansatt sjÀlvbiografi om att vÀxa upp i en av Sveriges mest blÄblodiga familjer, men vara smÀrtsamt medveten och stÀndigt bli pÄmind om att ens eget blod Àr rött.

Yvonne De Geer var den första kvinnliga reportern pĂ„ Expressen, dit hon handplockades av Carl-Adam Nycop. Hon har arbetat pĂ„ bland annat Aftonbladet, Sveriges Radio och Dagens Industri och som presschef pĂ„ Konsumentverket. Hon bor i Stockholm och pĂ„ Åland.