För första gången kommer nu en skönlitterär skildring av livsvillkoren i Nordkorea, av en dissident som fortfarande uppges bo kvar i landet. Pseudonymen Bandi (»eldfluga« på koreanska) är medlem i nordkoreanska författarförbundet, och riskerar genom utgivningen sitt liv.
De sju berättelserna i samlingen är ett unikt material. Till skillnad från de historier som handlar om flykten från Nordkorea, är detta berättelser om de människor som är kvar. Deras vardagsliv, familjerelationer, arbeten och umbäranden. Hela tiden finns en skräck för att de man älskar ska föras iväg eller försvinna.
Människorna vi möter i novellerna är motsatsen till psykologiskt nyanserade romanpersoner, de är »typer«, arbetare och idealister. Stilen, bilderna och metaforerna ger i sig fascinerande inblickar i ett land som i 60 år varit helt isolerat från omvärlden. Bandi har själv sagt att han skrivit dessa berättelser med »tårar och blod, ilska och bitterhet«.
Bandi (född 1950) kommer troligtvis från en familj som har kopplingar till makten: författarförbundet fungerar som språkrör åt diktaturen. Efter nittiotalets svältkatastrof började Bandi emellertid att kritisera regimen. Berättelserna i denna samling, som skrivits mellan 1989 och 1995, smugglades ut via en ideell organisation och utgavs för första gången i Sydkorea 2014.
Originalets titel: La dénonciation.
Översättning från franskan: Ragna Essén.