(0)

AtlasfjÀrilen

E-book


Jan, Ati och Pearl Àr goda vÀnner. Tillsammans hittar de pÄ en massa Àventyr tillsammans med den javanesiska pojken Sarto.

Men i fjÀrran hör de fruktansvÀrda lÀten av krig: kanonader, knatter och dÄ och dÄ skrik. För att fÄ tiden att gÄ anvÀnder de sig av sin fantasi, men ju nÀrmre kriget kommer desto svÄrare blir det att fly in i dessa fantastiska vÀrldar som de tillsammans bildar. Fram till den dagen dÄ fantasin verkar slÄ över till verklighet ...

AtlasfjÀrilen Àr den första fristÄende delen i Sonja Pleijels serie AtlasfjÀrilen. AtlasfjÀrilen Àr en serie om ön Java under andra vÀrldskriget, som var en del av den hollÀndska kolonin NederlÀndska Ostindien. Genom olika personöden gestaltas konflikt och krig och hur relationer skapas och förÀndras nÀr man lever i en sÄdan miljö. Författaren anvÀnde sin egen bakgrund och erfarenheter för att mÄla upp ett levande portrÀtt av den tiden. Alla delar kan lÀsas fristÄende.

Sonja Pleijel (1909-1996) föddes i den före detta kolonin NederlÀndska Ostindien och vÀxte sjÀlv upp pÄ Java. Hon har arbetat som musikpedagog och författare. För sin barnbok AtlasfjÀrilen vann hon Rabén & Sjögrens utmÀrkelse för BÀsta barn-och ungdomsbok Är 1971.