(1)

Besatta

E-book


Hon Àr den sortens lÀsare som lockar dig tillbaka till din egen bokhylla med ett sublimt surrande i huvudet. Du vill kÀnna det hon kÀnner.

The New York Times Book Review

UtifrÄn en hÀngiven kÀrlek till den ryska litteraturens största klassiker har Elif Batuman skrivit en personlig, smart och oavbrutet underhÄllande samling berÀttelser om böcker, litteratur och lÀsning.

Bara i Besatta fĂ„r du lĂ€sa om litterĂ€ra forskarkonferenser, Samarkands sevĂ€rdheter, vad som binder samman King Kong med Isaak Babel, Lev Tolstojs död, pojkbenstĂ€vlingar, vokalharmonins betydelse, kejsarinnan Annas ispalats, det intellektuella livet och sjĂ€lens uppgivenhet – och lĂ€ra dig nĂ„got om gammaluzbekiskans över hundra ord för att grĂ„ta.

Elif Batuman (född 1977) Ă€r författare, forskare och journalist, bl. a. medverkar hon regelbundet i The New Yorker. Hennes förĂ€ldrar Ă€r frĂ„n Turkiet, men hon Ă€r uppvĂ€xt i USA. Hon har examen frĂ„n bĂ„de Harvard och Stanford, dĂ€r hon ocksĂ„ har undervisat. För nĂ€rvarande Ă€r hon bosatt i Istanbul. År 2007 belönades hon med Rona Jaffe Foundation Writers’Award.

Hon Àr den sortens lÀsare som lockar dig tillbaka till din egen bokhylla med ett sublimt surrande i huvudet. Du vill kÀnna det hon kÀnner.

The New York Times Book Review

Det Àr inte ofta man skrattar högt nÀr man lÀser en bok om litteraturkritik ... i en blandning av reseskildring, memoarer och litteraturkritik, tar Elif Batuman oss pÄ en osannolik resa genom den ryska litteraturen.

Christian Science Monitor

Tycker man om att lÀsa, sÄ tycker man om den hÀr boken!

Yukiko Duke, Gomorron Sverige

Jag lÀngtar redan efter att lÀsa om Elif Batumans fantastiska bok

Svenska Dagbladet

... alltsammans Àr lika förbannat roligt, lÀrorikt och underhÄllande.

Helsingborgs Dagblad

VĂ€lskriven, smart och humoristisk

SmÄlandsposten

Det Àr uppfriskande att lÀsa Batuman. Hennes vetgirighet och passion driver henne vidare och det Àr ett engagemang som inspirerar. Besatta Àr inte likt nÄgot annat.

NorrlÀndska Socialdemokraten

Besatta fÄr mig att minnas varför litteraturen Àr sÄ fantastisk och varför jag mest av allt Àlskar att lÀsa böcker.

Bokhora

En oemotstÄndlig, hisnande berÀttelse om Àventyr med ryska böcker och mÀnniskorna som lÀser dem. Turkisk-amerikanska Elif Batuman har skrivit en bok som inte liknar nÄgot jag tidigare lÀst. Hon Àr rolig och bildad och skildrar sina husgudar Babel, Tolstoj och Dostojevskij med flammande kÀrlek, samtidigt som hon i förbifarten serverar osannolika historier om Dantenördar, vampyrfolk och tsaritsan Anna Ivanovnas ispalats.

Ingalill Mosander, Aftonbladet

Elif Batuman har full koll pÄ Tjechov, Tolstoj, Pusjkin och deras kollegor, hyser stor kÀrlek till dem, och kan dÀrför leka med dem pÄ sitt sÀtt. Snillrikt, med bÄde humor och allvar, gör hon passionerad litteratur om litteratur. Besatta Àr sÄ nödvÀndigt uppiggande att den omedelbart botar en litterÀr depression.

Lina Kalmteg, Svenska Dagbladet

Turkisk-amerikanska Batuman tar sig an de dÀr riktigt tjocka och dystra ryska romanerna och diktböckerna som ger sÄ mÄnga lÀsare sÄ dÄligt samvete. Efter hennes lustfyllda, roliga och mycket personliga essÀer Àr det inte svÄrt att lystet kasta sig over Turgenjev, Tolstoj, Pusjkin och Babel.

Jonas Thente, Dagens Nyheter