(0)

Bortom saknaden

E-book


Industrialismen, Lort-Sverige och arbetarkampen sedd genom ögonen pÄ en femtonÄrig pojke. Lika fÀngslande som upplysande - en historisk roman av hög klass!

NÀr Sixtens mor dör beslutar hans styvfar att Sixten mÄste lÀmna hemmet och söka jobb. Det Àr för mÄnga munnar att mÀtta och dessutom Àr Sixten femton Är och arbetsför. Tillsammans med vÀnnen Henning ger han sig av, men det Àr inte riskfritt att söka arbete i tider nÀr arbetarna gör uppror och krÀver sina rÀttigheter. Det Àr arbetsgivarna som bestÀmmer; de som gÄr med i fackföreningen avskedas och de som strejkar ersÀtts av strejkbrytare. Och om man trots allt fÄr arbete som ströare, mÀrkpojke eller knubbpojke pÄ nÄgot av sÄgverken sÄ Àr ocksÄ det förenat med livsfara. Sixten saknar sin mor och sina halvsyskon men pÄ en dans trÀffar han Viola som erbjuder en smula nÀrhet. Men hon kommer ocksÄ att lÀmna honom nÀr hennes familj ger sig av i jakten pÄ arbete. Sixten Àr en pojke som saknar och lÀngtar men som har lÀrt sig att bita ihop, vakta sin tunga och göra som han blir tillsagd.

En arbetarhistorisk utvecklingsroman av hög klass! Industrialismens begynnelse, Lort-Sverige och arbetarkampen sedd genom ögonen pĂ„ en 15-Ă„ring Ă„r 1907 Ă€r lika fĂ€ngslande som upplysande. Med sin enkla prosa levandegör Bo R Holmberg ett tonĂ„rsliv för inte sĂ„ lĂ€nge sedan. Även om levnadsvillkoren var radikalt annorlunda brottades mĂ€nniskorna med samma existentiella frĂ„gestĂ€llningar: vuxenblivandet och lĂ€ngtan efter samhörighet och kĂ€rlek.