(0)

David Hume : humanisten och skeptikern

E-book


David Hume (1711–1776) Ă€r en av upplysningens frĂ€msta filosofer och klassisk skeptiker. Han kritiserade med tidens moderna vetenskap som grund fördomar och mystifikationer.

Hume föddes och dog i Edinburgh som var ett mer betydande intellektuellt centrum Àn det mer konservativa London. Han tillbringade Ätskillig tid bland upplysningsfilosofer i Frankrike och beundrades i de litterÀra salongerna i Paris.

Hume undersökte erfarenhetskunskapens villkor och sÀrskilt hur vi tÀnker i termer av orsaker och verkningar. Han var en betydande moralfilosof som överraskade genom att betona kÀnslornas roll. Moral och dÀrmed ocksÄ politik följer inte enbart av fakta utan mÄste grundas pÄ vÀrderingar. En av Humes bÀsta skotska vÀnner var Adam Smith som var bÄde ekonom och professor i moralfilosofi. De menade bÄda att ekonomisk frihet bör förenas med en moralisk samhÀllsuppfattning.

Hume blev kÀnd som kritiker av religion och kyrka och förföljdes av teologer. De lyckades stoppa den kanske frÀmste engelsksprÄkige filosofen genom tiderna frÄn att fÄ en akademisk tjÀnst i sin hemstad. Alla Humes idéer, frÄn kunskapsteori till moral och religion, Àr aktuella och kontroversiella Àn idag.

Gunnar Fredriksson har skrivit en rad böcker om filosofi och idĂ©historia, till exempel Det politiska sprĂ„ket och 20 filosofer. DĂ€rtill kommer biografier som I Joseph Conrads farvatten, Bertrand Russell – en intellektuell i politiken, Wittgenstein, Schopenhauer och Spinoza.

Ett genomgÄende tema Àr upplysning och anti-upplysning, en stÀndig dialektik frÄn de gamla grekerna till vÄr tids ideologiska kontroverser.