(86)

De apatiska barnen

audiobook & e-book


"Jag bad till Gud att nÄgon skulle sÀga till min pappa: Vad hÄller ni pÄ med, din unge Àr ju frisk? De var ju utbildade lÀkare, de mÄste ha fattat. Men ingen sa nÄgot."

De lÄg instÀngda i mörka lÀgenheter i Är efter Är, utan nÄgon kontakt med omvÀrlden. Det var en dödlig sjukdom ansÄg barnlÀkarna, som med hjÀlp av journalistkÄren la grunden för en av de mest infekterade samhÀllsdebatterna nÄgonsin. Tillslut vÄgade ingen sÀga nÄgonting som gick emot den etablerade sanningen.

Men vad visste egentligen de tystade? Och varför lyssnade ingen pÄ barnen?

Ola Sandstig tilldelas 2020 priset Guldspaden. Juryns motivering löd: För att med en synnerligen modig och ovÀntad granskning lyckats sticka hÄl pÄ den rÄdande tystnadskulturen kring de apatiska flyktingbarnen.

*

"Jag kan inte sÀga hur lycklig jag Àr över att epoken med apatiska flyktingbarn nu Àr till Ànda. Filter och Ola Sandstig ska ha all Àran av detta ni har rÀddat hundratals barn frÄn ett fruktansvÀrt öde. Stora Journalistpriset Àr det minsta ni ska ha för denna insats!"

Agnes Wold, pÄ Twitter

"För varje blad jag vÀnder i boken undrar jag över motiven för de personer som lyckades tysta sÄvÀl barns rop som vuxnas opposition."

Aftonbladet

"Sandstig har gjort nĂ„got som ingen brytt sig om tidigare – han har trĂ€ffat barnen. Pratat med dem och fĂ„tt höra deras berĂ€ttelser, ofiltrerade ... En kommission för samhĂ€llets svek mot de hĂ€r barnen kommer att behövas."

Expressen


Narrator: Ola Sandstig
Duration: