(0)

Den sidste Hauge

E-book


"StrĂŚkker et helt langt Liv ikke til

for at bøde –!

Saa er de ogsaa ubarmhjĂŚrtige Folk,

disse Døde!

Man kan jeg ikke vise den Kærlighed, man vil –

kan man da vel?

Nogle af Ens krĂŚfter maa gaa med at pine og saare, slaa ihjel!"

Gamle Fin Hauge ejer en ligkisteforretning, hvor hans og naboens børn ustandseligt render rundt og leger tagfat mellem kisterne. Her kommer de sørgende enker ind for at købe kister til deres mÌnd, og børnene hører med pü deres samtaler med gamle Fin. Nogle af enkerne lÌnges efter at følge deres mand i graven, mens andre nu stür tilbage med en frihed, de aldrig før havde følt. Det svÌre er imidlertid at turde bruge denne frihed uden at føle skyld over for den afdøde mand.

"Den sidste Hauge" fra 1900 fortsÌtter, hvor Jenny Blicher-Clausens versroman "Violin" slap. Begge bøger handler om kvindens splittelse mellem rollen som en god kone og mor og ønsket om at leve et liv, hvor der er plads til at udfolde sig og udleve sine drømme.

Jenny Blicher-Clausen (1865-1907) var dansk digter og forfatter. Hun begyndte at skrive allerede fra barnsben, og selvom hendes vÌrker stilistisk tilhørte romantikkens litterÌre tendenser, var hun dybt optaget af det moderne gennembruds ideer om frigørelse og nytÌnkning. Blicher-Clausen udgav en lang rÌkke digtsamlinger og fik isÌr med romanen "Inga Heine" fra 1898 en stor lÌserskare. Bogens tema er arbejdets rolle i kvindelivet, men fortÌllingen om hovedpersonens kÌrlighed til en gift mand stür centralt. Blicher-Clausen bidrog desuden aktivt til datidens forskellige magasiner og tidsskrifter, og sammen med forfatterkollegaerne Laura Kieler og Johanne Schjørring redigerede hun et festskrift, der udkom i 1895 i anledning af Kvindernes Udstilling samme ür.