(0)

Den tavse dansker

E-book


"Jeg kunne aldrig se mine kammerater i øjnene. Jeg syntes altid, at de mütte kunne se ind i en skidden sjÌls skidne dyb, og at de var bange for jeg skulle se det samme hos dem... Alle vi, der havde hjemme pü den samme kÌre muld... Alle vi, der gjorde vores pligt, og drÌbte dem, som aldrig har krÌnket det, der var os kÌrt og dyrebart, eller det, der for os er det samme som livet og hübene og fremtiden.

De kaldte mig altid den tavse dansker, kammeraterne og de overordnede, hvor jeg kom frem.

Den tavse dansker. De havde ret. Jeg var tavs."

Da Sønderjylland endnu var en del af Tyskland, blev ogsü de dansksindede unge mÌnd indkaldt til at tjene som soldater i den tyske hÌr under første verdenskrig. Erich Erichsens roman "Den tavse dansker" er skrevet pü baggrund af en rÌkke soldaterbreve, der blev offentliggjort i de sønderjyske aviser i starten af krigen, og er en barsk og realistisk skildring af livet som dansk soldat i den tyske hÌr. Bogen udpensler alle de overvejelser og den frustration, krigen medførte, samt de menneskelige omkostninger krigen havde for den menige soldat, der ikke kÌmpede for sit land, men kun ud af pligt.

slx

Erich Erichsen (1870-1941) var en dansk forfatter, der havde sit virke fra begyndelsen af 1900-tallet og frem til sin død i 1940. Han var büde kendt for sine egne originale vÌrker og for sine mange oversÌttelser af Arthur Conan Doyles vÌrker om Sherlock Holmes. Erichsen fik udgivet flere af sine vÌrker efter sin død.