Det Àr sensommar i Sverige. Kungen ligger för döden. Om nÄgra veckor blir Olof Palmes regering omvald. Strax efter klockan tio torsdagen den 23 augusti 1973 skjuter nÄgon en kpistsalva pÄ Kreditsparbanken vid Norrmalmstorg och tar gisslan. Han vill ha pengar och krÀver att Clark Olofsson ska föras till banken. Norrmalmstorgsdramat blir Sveriges första direktsÀnda dokudrama. Fortfarande intar Norrmalmstorgsdramat en mytisk plats i det kollektiva medvetandet.
I Dramat pÄ Norrmalmstorg ger författaren Per Svensson en detaljerad och analyserande bild av sÄvÀl gisslandramat som Sverige, ett land prÀglat av generationsmotsÀttningar och en syn pÄ kriminella som missförstÄdda rebeller. Att gisslan lÀttare relaterade till sina fÄngvaktare Àn till polisen ges en delvis annan förklaring Àn det enkla stockholmssyndromet. 60- och 70-talet var en tid dÄ kriminella sÄgs som offer för samhÀllet som man gÀrna romantiserade kring. Dessutom fanns ett starkt element av generationsmotsÀttningar i valvet. Alla i gisslan var mellan tjugoett och trettiotvÄ Är och kÀnde sig nÀrmare Clark Olofsson Àn poliskommissarierna.
Ett antal felaktiga historier har cirkulerat runt Norrmalmstorgsdramat.
- MÄnga av de saker som mÀnniskor tror sig veta om det hÀr dramat Àr fel, sÀger Per Svensson. Att gisslandramat skulle ha handlat om pengar och att pengar pÄ ett eller annat sÀtt försvann Àr ett exempel. Drivkraften Àr ett annat exempel. Var det en smart kupp eller nÄgot helt annat?
Svaren finns i boken Dramat pÄ Norrmalmstorg.