(0)

Efterskalv

E-book


Född i Dar es Salaam av en armenisk mor och en ghanansk far, uppvuxen i Europa och Tanzania; frÄn New York och en allt vÀrre personlig kris berÀttar Nadia Owusu sitt livs historia, som rymmer en mÀngd förluster och sorger: en faders död, en moders frÄnvaro, gamla pojkvÀnner, skolkamrater, vÀnskap och svek; författare som Rainer Maria Rilke och Audre Lorde stÄr sida vid sida i minnesarbetet, som ocksÄ blir en berÀttelse om vÀrldspolitik, klass och kolonialismens historia, med nedslag i Uganda efter Amin, i Etiopien, Italien, England, USA -- och i det vanskliga utrymmet mellan lÀnder och kulturer. En blÄ gungstol blir platsen dÀr Owusu vÀrker ut gamla och nya familjekonflikter, och kÀnslan av att aldrig vara hemma: för svart för att vara amerikan, för vit för att vara ghanan, och stÀndigt tvungen att förhÄlla sig till en rasistisk vÀrldsbild, oavsett om hon befinner sig i Brooklyn eller Dar es Salaam.

Nadia Owusu (född 1982) Àr författare och journalist, bosatt i Brooklyn. Hennes texter har bland annat publicerats i The New York Times, Wall Street Journal, Granta, The Guardian och The Paris Review. Den sjÀlvbiografiska Efterskalv Àr hennes första bok.

» . . . en storartad bedrift (. . .) Nadia Owusus sÀtt att gestalta personliga erfarenheter av rotlöshet, förlust och rasism, och samtidigt vÀva in information om Ghanas historia, inbördeskriget i Etiopien, kolonialism och slavhandel med nutidens rasism i New York och i stormen Katrinas efterverkningar gör Efterskalv till en enormt drabbande lÀsning.« Annika Wall, BorÄs Tidning.

»Nadia Owusu har skrivit en sjÀlvbiografi som slÄr det mesta jag lÀst i genren. Inte bara för att hennes liv varit sÄ fullt av bÄde politiska och personliga katastrofer. Att hon i sin egen gestalt samlar det mesta av vad som sker i vÄr vÀrld -- rasismen, sexismen, klassklyftor, globala maktstrukturer. Hur hon som svart i Europa Àr en sak, som barn till FN-anstÀllda i Etiopien nÄgot helt annat. Men ÀndÄ alltid Àr flicka, kvinna, och aldrig vit.« Jenny Aschenbrenner, ETC