(2)

En djungelsaga

E-book


Marken skĂ€lver nĂ€r djuren kommer springande och undrar vad som hĂ€nt? Tigern, gorillan, skunken, elefanterna, ormarna, schimpanserna – de Ă€r sĂ„ mĂ„nga! Och Ă€ntligen förstĂ„r vi vad de sĂ€ger! Vi frĂ„gar igen om de sett en lagom fin, lagom tjock, fantastisk pappa som var bra pĂ„ nĂ€stan allt: fotboll, kurragömma, skattjakt, brottning, bygga lego, snarka, gosa, Ă€ta ostbĂ„gar och godis? Men djuren skakar pĂ„ sina huvuden.

– NĂ„n pappa har vi inte sett, sĂ€ger tigern.

– TyvĂ€rr inte, trumpetar elefanten.

– En sĂ„n skulle jag ha kommit ihĂ„g, försĂ€krar krokodilen.

En dag Ă€r pappa försvunnen. Över mamman och det lilla barnet vĂ€xer en djungel. Mamma Ă€r sĂ„ trött och mĂ„ste vila, barnet vill skrika krossa bröla. Det vĂ€rsta Ă€r lĂ€ngtan, efter en pappa som inte lĂ€ngre finns. Men i djungeln finns hjĂ€lp att fĂ„; av tigern, gorillan, elefanten och schimpanserna. En dag nĂ€r mamman och barnet vaknar kĂ€nner de att nĂ„got har hĂ€nt. De har blivit nĂ„gra andra nu, nĂ„gra som ibland Ă€r prickiga, ibland randiga och de har fĂ„tt mĂ„nga fĂ€rger.

”Denna bilderboksberĂ€ttelse Ă€r en lika kraftfull som konstfull gestaltning av sorg, kaos, förlust och lĂ€ngtan. Jenny Bergmans text Ă€r lĂ€tt genom sin lekfullhet men tung genom sin slagkraftighet. /
/ Lotta Geffenblads bilder Ă€r kongeniala med texten. Det fĂ€rgrika, organiska djungellandskapet förmedlar hur en ny normalitet vĂ€xer fram. Inget Ă€r sig likt, men det finns lena pĂ€lsar och vĂ€ntande lek med gorillan. En urstark bilderbok.”

Helhetsbetyg: 5

– Mattias KĂ€ck, BTJ-hĂ€ftet nr 6, 2024