(1)

Fettpaniken

E-book


Vi blir tjockare och tjockare. En kalori Àr alltid en kalori, och det enda sÀttet att gÄ ner i vikt Àr att Àta fettsnÄlt. Tjocka mÀnniskor Àr odisciplinerade, om de bara skÀrpte sig skulle de vara smala.

Vi vet sÄ mycket om hur det ligger till med övervikt och med sambandet mellan vikt och hÀlsa. För visst Àr det bara av hÀlsoskÀl som vi bantar, som vi fÄr reda pÄ vÄrt BMI-vÀrde hos doktorn, som vi fÄr kostrÄd av myndigheter och experter? Det kan vÀl aldrig vara för att det anses fult att vara tjock?

Marie Carlsson granskar i sin bok Fettpaniken de myter som omgÀrdar samhÀllets fettskrÀck, och tittar nÀrmare pÄ de undersökningar som ligger till grund för bland annat WHO:s rekommendationer för normalvikt. Hon anser det inte bevisat att övervikt i sig Àr en hÀlsofara. Vi mÄste istÀllet börja skilja pÄ vikt och hÀlsa. VÄr stillasittande livsstil Àr inte en fara dÀrför att den kan leda till övervikt, utan dÀrför att för lite kroppsrörelse och motion kan göra oss sjuka och det Àr inte samma sak.

Hennes slutsatser Àr provocerande, modiga och tankevÀckande, och vÀnder upp och ner pÄ allt vi tror oss veta om den sÄ kallade fetmaepidemin.