(0)

Fire noveller

E-book


Den første novelle i Christian Winthers samling tager os med til Sicilien, hvor en skøn katolsk kirke endelig stür fÌrdig. Arkitekten Balzetti spadserer med kirkens bygherre, adelsmanden Marchesen, gennem den kølige kirke og betror ham en hemmelighed. Der er et bestemt sted i kirken, hvorfra man kan høre, hvad der bliver sagt i skriftestolen. Marchesen stiller sig pü det hemmelige sted, men det han hører, bliver skÌbnesvangert for büde ham og skrifteren.

Christian Winthers fire noveller er pragteksempler pü dansk romantik, hvor det er de store følelser, der er pü spil. Novellerne er büde en god introduktion til romantikken som genre og til Christian Winthers forfatterskab.

Christian Winther, 1796-1876, dansk digter. Winther blev uddannet teolog, men fik aldrig embede. I stedet fungerede han som huslÌrer i København og deltog igen i büde studenter- og selskabslivet. Under en rejse i Italien formøblede han en stor arv, og de nÌste mange ür efter hjemkomsten i 1831 var prÌget af forelskelser, pengemangel og en broget virksomhed som udgiver, redaktør, oversÌtter og forfatter. Med en karakteristisk inderlighed, metrisk smidighed og ironisk distance fandt Winther i poesien udtryk for kÌrlighedens mangeartede følelser, herunder ogsü erotiske, og hans poetiske produktion var livslang og tog gerne udgangspunkt i egne følelser og liv. Med langdigtet "Hjortens Flugt" fra 1855 slog hans sin litterÌre succes, men privat var hans og hans families liv prÌget af uro.