(10)

Guldsmugleren fra Gilleleje

audiobook & e-book


Helge Brink Andersen er fisker og tjener gode penge.

Tiderne er med fiskeriet; alt, hvad der trÊkkes op af havet, kan sendes til Tyskland, der er afhÊngig af fÞdevareleverancer fra Danmark. Afregningerne nÄr eventyrlige hÞjder, fiskerne svÞmmer i penge.

Det er ikke kun fiskeriet, der kaster penge af sig, undertiden har han ogsÄ andet end fisk i lastrummet: Hitlers uvenner og smuglergods, der omfatter alt lige fra cigaretter, klÊdestoffer og kuglelejer til brillanter og guldbarrer. Helge nyder godt af de gode tider, og i 1944 havner han i Gilleleje, hvor han bliver selvstÊndig fiskeskipper.

Smugleriet er en givtig indtĂŠgtskilde, og til kunderne hĂžrer blandt andre 1940’ernes storsvindlere, Linde og HasselstrĂžm, kendt fra Edderkopsagen, Danmarkshistoriens stĂžrste kriminalsag. OgsĂ„ tyske officerer, der har erkendt Tysklands forstĂ„ende nederlag, er gode kunder. De har sikret sig jĂždeguld og andre gode sager, de vĂŠlger den sĂ„kaldte ”Flugtrute Nord” for at gemme sig i Sverige eller i Sydamerika, de vil ikke risikere at blive stillet for en krigsret, men guldsmugleriet fĂ„r ogsĂ„ betydning for de russere, der er flygtet til Vesteuropa efter revolutionen i 1917.

Det hele kulminerer, da Helge havarerer med sin kutter, og det fÄr vidtrÊkkende konsekvenser.

Danske fiskere tjente enorme summer pÄ fiskeriet og pÄ smugleriet bÄde under og efter besÊttelsen, de fÊrreste blev opdaget, de fleste klarede skÊrene. De store penge indtjent pÄ salget af fisk til besÊttelsesmagten kom til at danne grundlaget for nye investeringer til gavn for fiskeriet i Ärtierne efter Anden Verdenskrig.


Narrator: Carsten Warming
Duration: