(30)

Gustav Vasa

audiobook


Gustav Vasa Ă€r en central och folkkĂ€r gestalt i vĂ„r svenska historia. Generationer av historieskivare och konstnĂ€rer har hyllat honom som frihetshjĂ€lte, riksbyggare och landsfader. Men hur vĂ€l stĂ€mmer skönmĂ„lningen med verkligheten? Är bilden av Gustav Vasa och hans kungagĂ€rning fortfarande prĂ€glad av hans egen propaganda och historieskrivning, förstĂ€rkt av devota krönikörer och en nationalistisk historiesyn?

Med nya perspektiv och tolkningar mejslar Lars-Olof Larsson fram ett nytt fÀrgstarkt hÀrskarportrÀtt med mÄnga bottnar och mörka hÄl. Fram trÀder Gustav Vasa som en inkarnation av Machiavellis idealfurste medan bilden av den vÀlmenande landsfadern alltmer krackelerar.

Lars-Olof Larsson Àr professor och en av Sveriges frÀmsta kÀnnare av medeltidens och Vasatidens historia. Han har tidigare publicerat ett flertal vetenskapliga och populÀrvetenskapliga verk som Dackeland (1979), Engelbrekt Engelbrektsson och 1430-talets svenska uppror (1984) och Kalmarunionens tid (1997).

2002 Ă„rs Augustpris för Årets svenska fackbok:

Juryns motivering

"I denna fÀngslande, livfullt berÀttade biografi framstÀlls Gustav Vasa pÄ ett sÀtt som kÀnns mycket övertygande. Lars-Olof Larsson har ett sÀkert vÀderkorn för dramatiken i hans liv men förhÄller sig kritisk till den gÀngse bilden av honom, den bild som Gustav sjÀlv aktivt bidrog till att utforma. I stÀllet lÀgger han fram nya tolkningar av kÀllorna och portrÀtterar en hÀnsynslös, handlingskraftig furste som levde i en blodig tid."


Narrator: Stephan Karlsén
Duration: