(1)

Horan som log

E-book


En blÄsig försommardag sitter Nils Anders Nylund bredvid en ung utlÀndsk kvinna pÄ fÀrjan hem till ön. Sjön gÄr hög och hon Àr rÀdd. Han talar lugnande till henne och hon somnar mot hans axel. EfterÄt ler hon mot honom. Det Àr det varmaste och mest innerliga leende han nÄgonsin sett. NÀr kvinnan hittas mördad stÄr det i tidningen att hon varit prostituerad. Nylund protesterar; sÄ dÀr ler inga horor. Men ingen vill lyssna. En pensionÀr pÄ en skÀrgÄrdsö i övre Norrland skall inte försöka göra sig mÀrkvÀrdig. För Nils Anders Nylund ÄterstÄr bara att söka sanningen pÄ egen hand. HORAN SOM LOG tar lÀsaren med pÄ en hisnande resa till södra Indien dÀr Jesus belönar sina utvalda med sex, makt och svenska bistÄndsmiljoner. Romanen visar ocksÄ hur Sverige med sin förskrivning av billiga lÀkemedelskopior bÀddar för sjukdomar, som inte gÄr att bota.

VAD ANDRA TYCKER:

BIBLIOTEKSTJÄNST, Gustaf Rothelius


 en spĂ€nningsroman dĂ€r handlingen vĂ€xelvis utspelas i VĂ€sterbotten och i den indiska delstaten Kerala, och dĂ€r miljöerna och mĂ€nniskorna skildras insiktsfullt och vederhĂ€ftigt. Det Ă€r inte sĂ„ mycket idogt polisarbete utan fastmer trĂ€gen verksamhet av den pensionerade journalisten Nils Anders Nylund som gör att mordets gĂ„ta uppdagas, en gĂ„ta som visar sig ha kopplingar till svenskt bistĂ„nd och lĂ€kemedelsindustri i Indien. En tillförlitlig intrig, en vĂ€l fungerande prosa och trovĂ€rdigt skildrade mĂ€nniskor och miljöer gör att detta Ă€r en kriminalroman som höjer sig över mĂ€ngden.

VÄSTERBOTTENS FOLKBLAD, Elin Larsson


 Det Ă€r en vĂ€ldigt vĂ€lskriven bok och det mĂ€rks att HĂ„rd gjort sin research. Resultatet Ă€r att det kĂ€nns som att vi verkligen rör oss mellan Indien och Norrland dĂ€r vi fĂ„r möta alla dessa karaktĂ€rer som hela tiden fortsĂ€tter att utvecklas i en berĂ€ttelse som kĂ€nns mer som ett reportage Ă€n som en roman.

DAST MAGAZINE, LENNART HÖGMAN

Horan som log har lite andra egenskaper Àn en lokalt förankrad mordhistoria i havsmiljö som FjÀllbacka, Marstrand eller Sandhamn. Boken Àr skriven av en gammal Expressenjournalist. Det mÀrks. LÀsaren drivs fram över sidorna. Men HÄrd har Àven humor. Han gycklar med de mest allvarliga ting och det lÀttar upp intrigen.